Banyan

Wednesday, April 30, 2008 | |

Banyan Tree Hotels and Resorts diye bir oteller zinciri var, genellikle egzotik alanlarda iş yapmayı seçen, daha terkedilmiş alanları seçip çevreye yararlı olmak için milyon dolarlık harcamalar yaparak "çevre dostu" işlemler uygulayan, rakiplerinden ve piyasa ortalamasından daha fazla maaş veren, yerli halka katkıda bulunmak için de yaptıklarını satabilecekleri ufak yerler açan, yerli halka öncelikli olarak iş veren falan sorumluluk sahibi bir şirket.
Kurucusu adam ekonomist ve yayıncılık yapmış, karısı da sosyologmuş. Singapurlu ikisi de.
Bu oteler zincirlerinin birinde bir gece kalması 360 dolar civarında. Ama cidden adamlar bir dolu yardım projesi yönetiyorlar ve her odadan günlük 1dolar daha fazla alıyorlar, yapılan projelere yardım olarak. Projeler arasında burslar vermek, kaplumbağaları kurtarmak var mesela.
Zenginler filan ama "hep bana hep bana"cılıkları diğerlerine kıyasla oldukça az ayrıca.

Her açtıkları otelin maliyeti 250milyon dolar.
Sadece 400bin dolar her bir su arıtma sistemi için veriyorlar.
Birleşmiş Milletlerin Thailand'da mayından kirlendiği için "ıslah olunmaz" raporu verdiği bir yeri alarak başlamışlar ilk olarak işe ve alanı güzel hale getirip işletmeye açabilmişler.
Kısacası BM, "bundan artık fayda gelmez" derken, Ho Kwon Ping ve karısı boş durmamış, fayda getirmiş.

Bir çok yerde zincirlerin halkalarını açmışlar, Maldivler, Bahrein, Thailand, Çin derken büyüyorlar. Fakat yatırımcı çekmeye çalışıyorlar...
Yatırımcılar da, "yahu biz zenginiz zaten, halk da olmayıversin, bak onlar tsunami filan uğraşıyorlar zaten, kaplumbağalardan bize nedir ki" havasında burun kıvırmacalarda.

Banyan'dakiler, "ne yapsak da bu adamları zengin zengin ne güzelden, hem zenginiz hem yan gelip yatmadan gösterişsiz sorumluyuz haline getirsek" kumkuması yapıyorlar.

Ben de oturmuş, kıssadan hisse hocanın istediği "Banyan da çok abartmış canım, şirketlerin yatırımcı ve paydaşlarına sorumluluğu, toplum sorumluluğun 250 milyon katı mı yoksa 100 milyon katı mı olmalı?", "yatırımcıların göbeklerini açıp kaşıma sorumlulukları hepsinden büyük olmalıdır, evet" şeklindeki kapitalist amerikan işletmecileri tartışmasını yazmaya çalışıyorum.
Sonuç bölümünde "satmışım yatırımcıları ve bu sınıfı, aferin Ho Kwon Ping ve karısı, yaşa Banyan, ömrümü yediniz bir dönem be, yaşasın bitti" yazma hayalleri kuruyorum.

P.S: Bu Banyan'ın sevdiğim yönü, "biz çevre dostuyuz" diye gösteriş yapmaya çalışmaması. İlgilenmediği sürece, müşterilerine bunun reklamını yapmıyor.
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv