Kahvenizi nasıl alırdınız ? II.

Tuesday, October 6, 2009 | |


Dünden devam. Bugün de kahvenin süslenmiş, biraz şımarık, burjuva halleri...

Cafe Frappe: Yarımşar ölçek koyu kahve ve dondurmanın blenderdan geçirilmesiyle ortaya çıkan, 'soğuk kahve' olarak da bilinen karışım.

Cappucino: Eşit oranlarda, yani 1/3 ölçü espresso, 1/3 ölçü buharla hazırlanmış süt ve 1/3 köpürtülmüş süt. Genellikle üzerine tarçın ya da çikolata parçacıkları gibi süslemelerle servis edilir. Star.bucks gibi kahve satıcıları genellikle bu oranları, daha çok süt daha az kahve koyarak, bozarlar.

Cappucino con panna: 'Con panna' nın ne demek olduğunu dün yazmıştım; her tür kahve ve kahve karışımlarının üzerine krema (kremşantimsi bir krema) eklenmesi.

Dry cappucino: Bildiğimiz cappucinonun daha az köpüklü ve buharda kaynatılmış süt olmamasıyla ortaya çıkan hali.

Espresso correto: Kahvenin bir alkol almış daha, bu kez hazırlama aşamasında. 1 ölçü esprossaya, arzu edilen ölçüde alkollü bir içki eklenmesi. Genellikle kahvenin içine yakışan içkiler: Viski, konyak, kahve likörü.

Cafe Latte: 1 ölçü espressonun içine, 3 katı ölçüde buharla hazırlanmış süt eklenerek yapılır.Tercihen büyük bardaklarda servis edilir. İtalya'da 'latte', 'süt' anlamına geldiğinden, sipariş verirken dikkat edin; sütlü kahve olmasın.

Cafe au Lait: Latteye benzeyen, yalnız espresso yerine öğütülmüş ya da dövülmüş kahve ile yapılan karışım. Cafe Latte ve Cafe au Lait (Cafe con Leche), aynı zamanda kahvenin İspanyol ve Fransız hali olarak bilinir.

Macchiato: Kahve satıcılarının Latte istediğinizde büyük ihtimal size sattığı ürün. Aynı Latte gibi, 1 ölçü espresso, bu kez 4 katı kadar buharla hazırlanmış süt.

Moccha: Macchiato ya da Latte'ye çeşitli aromalarda çikolata şurubu ekleyerek yapılır. Beyaz çikolata, bitter ya da sütlü çikolatayla hazırlanabilir.

Wiener melange: Her hangi bir türde hazırlanmış kahve (filtre ya da hazır), süt ve eritilmiş çikolata karışımı.


Yarın: Kahvenin acı yanı.


Çeşitli kahve ve cafe sitelerinden ve bir kahve delisi olan benim bilgilerimden yararlanılarak derlenmiştir.

Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv