SoğukBahar-GüneşliKış

Sunday, February 28, 2010 | |

A.'nın fotoğraflarından çaldım. A. ve Daniel. Smokers' Corner.

2004 baharıydı, Mart'ın ilk haftası. Norveç'te 2. senem, liseyi bitirmeme, yola yeniden çıkmaya 3 ay vardı. Birinci sınıflar Kayak Haftası'na, bembeyaz karla boğuşmaya gitmiş; biz 2. sınıflar, 'okuma haftası'na girmiştik. Belirli günler ve haftalar kılavuzumuzun gözbebeklerinden olan bu Kayak-Okuma Haftası sonrası sınanmamız gereken IB Denemelerine çalışmamız bekleniyordu. Ancak biri her daim yağmurlu Flekke'deki, ufak bir ayrıntıyı unutmuştu. Hava inat yapar, "çıkın dışarda yatın" der gibi güneşliydi. Ve esintili de.

Bilmem, siz de mi öyle düşünürsünüz; havanın en güzel halidir o ikilemde tavırları. Soğuk bahar. Güneşli kış. Smoker's corner ahalisi olarak, yanındaki tiyatro salonundan tüm kanepeleri ve minderleri dışarı çıkarmış; kısa kollu, hatta askılıları üzerimize çekmiş, okulun ucuz sigara kaynağı doğu avrupalı'larından paramızı ayarlayıp üç beş paket sigara almıştık. İlginçtir; mayıs ayında kar düşebilen Flekke'de, soğukbahar-güneşlikış'ta yazlıklarla dolanmak, inanması güç olsa da, fyorda atlayabilmek, dışarda güneşlenmek mümkün olurdu.

Otobüs durağını andıran sigara köşe'miz, okuldaki hocalar tarafından bile, 'kendilerine zaman ayıran, yaşamayı önemseyen' tek grup-alan ilan edilmişti bir pazartesi toplantısında. Fyorddan incecik ve yüksek bir duvarla ayrılıyordu ve tam da oraya çıkarmıştık kanepelerden birini. Elimizde dersle alakası olmayan kitaplar, yerde ders kitapları, koltuğun kenarında sigaralar, durağa benzer cam bölmenin önünde nargile, bol çikolata ve Turku'lu bir kızın cd-çaları. Fantazi dünyasından kopup gelmiş bir tatil gibi.

Kahvaltıdan sonra, her zamanki oturma noktam, mutfağımızdaki balkon kapısı ve pencere ortası kişisel alanındayım. Gazete okudum, müzik dinledim, sinirimizi bozan aile bireylerine küfürler yolladım annemle. Ve bu süreçte açık balkon kapısından esen rüzgar ve storlarla uzaklaştırılamayan güneş; 6 sene öncesine götürdü işte.

Soğuk bahar. Güneşli kış. Havanın, deli kadınlığı. Ne çok sinirli, durgun, iç geçirdiğim, bahsetmek istediğim şey vardı aslında bugün ama bunları çıkarttı bu saçma hava ağzımı açınca.

Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv