Haydarpaşa AVM emrinize hazırdır...

Sunday, November 28, 2010 | |



Hani o anlı şanlı milli bayram tarihimiz var ya; o tarihte yağma kültürü var. Nefretle arşivleri yakma tarihi var. Aynı zihniyet, bu çağa geçtiğinde yağmacılığı neoliberalizme uydurup, rant savaşı olarak karşınızda. Çok katlı alışveriş merkezi kompleksleri, işletme binaları yapılacak Haydarpaşa'dan.


Nazileri gözü kapalı "onlar da yani, sabun yapmışlar insanları, soykırım" diyordunuz değil mi? Şüphesi soykırımcı diyebildiğimiz o Nazilerin başı, tüm sanat eserlerini ve arşivleri korumuştu.

İstanbul'a giriş sembolü Haydarpaşa yanıyor, canlı yayında izliyoruz. http://www.arkitera.com/h2607-haydarpasa-otel-olacak.html

Share/Bookmark

6 comments:

deryik said...

yok ama yahu, naziler sanat eserlerini pek de korumadılar aslında.
aksine, boy boy kitap, resim ve heykel yok edildi. otto dix'i çok severim, ondan itirazım. müzisyenler susturuldu. heykeller gömülmüş mesela, sonradan metro kazılarında filan çıkmış.

hatta 37 mi 38 mi ne, bi yıl, meşhur "degenerate art" adlı sergiyi açtılar. tonla sanatçı fişlendi, üretemez hale getirildi, işsiz ve aç bırakıldı. Eserleri de genelde halka açık yerlerde toplu olarak yakıldı. hatta işgal ettikleri pariste bile resim yaktılar.

hitler helen sanatına ve bence genellersek simetrik eserlere, romantik döneme, manzara resimlerine filan hayrandı belki ama dadistlere veya kübistlere tahammül edebildiğini sanmıyorum.
ha tabii "parasal değeri olan" çok eser çaldı naziler işgal edilen ülkelerden ve birey olarak üst düzey yöneticiler bunları kendi koleksiyonlarına ekledi; ama toplumsal sanat ağır darbe aldı.

yine de evet, haydarpaşayı eskiciye verip yerine mandal almak üzereler.

Tugc said...

Bahsettiğim şey Naziler iyiydi tartışması değil zaten ama o despot sanat perspektiflerinin yanısıra, yok etmediler aslına bakarsan.

Saklamışlar; daha geçen gün online database açıldı izlerinin sürülmesi için hatta.

deryik said...

e peki berlinde, pariste yakılanları kim yakmış? :)yani o yoz sanat sergisi sonrasında eserler yakıldı mesela.

divadeiwob said...

bence de yakmamışlardır, bence yani. alman iyi huyludur, sanatın sanatçının yanındadır, nazi olmasının bir etkisi olcağı noktasında eteklerindeki taşların dökülmesini beklemek gerekir.

Tugc said...

Yahu olay nazi yaktı yakmadıya döndü. Nazilerin yok etmesi, yakması kendi şartları içerisinde "normal." düz mantıkla, insanları yakmışken, sanat eserini yok etmeleri gayet kendilerinden beklenen ve rahatça konuşulabilen bir şey.

Sorun şu ki; onlar kesti biçti diye yaydıra yaydıra suçlayıp, kendi "hoşgörüsü"yle durmadan övünen bir grubun, insan yakmış olmasını görmezden gelmesi bir yana, daimi "öküz öldü ortaklık bitti" olarak işlemesi öngörülen bir sistemi olması rahatsız ediyor.

deryik said...

yaktı-yakmadı meselesi değil, sadece "tüm sanat eserlerini korudular" deyince ona itiraz ettim ben.

sistemler kendini besliyor işte. aslında gücünü de, çelişkilerinin göze batmasına rağmen varlığını sürdürebilmesine borçlu. yani beslendiği yer tam da o çelişkiler, bence.

Related Posts with Thumbnails

Arşiv