"Yaşadınız" yine kot işçileri!

Wednesday, November 17, 2010 | |


Hükümetçe görevlendirilmiş zâtlar, ülkede olan biten tüm olumsuzluklardan binbeşyüz ışık yılı ötedeymiş gibi bahsetmiyorlar mı; bitiyorum. Her şey "dünya önce bir toz bulutuydu" kıvamında ilerliyor.


Malum, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, son haftalarda " istihdam-sigorta elele, haydi birlikte seçimlere" dönemine hızlı bir giriş yaptı. SGK, 3 senedir reforma uğrayacak, uğrayamadı. SGK mı, kelebek larvası mı, derin kararsızlıklar içindeyim. Neyse, reformun istihdam ayağında konuşurken esas oğlan, kot kumlama işçilerinin -ve aslında birçok tekstil işçisi de benzer akciğer ve kalp hastalıklarıyla tek başlarına boğuşmaya terk ediliyor- "kaderi", silikozis hastalığıyla ilgili yine yüz milyon ışık yılı öteden yorum yapıp, "bak görüyor musun şimdi"lemiş:

"Bu kişilerin çoğu kayıt dışı çalıştırılmış. Mevcut kanunda bu kişilerin çalıştıklarının ve hastalıklarının bundan kaynaklandığının ispatı istenmektedir. Ancak tespitlerde yaşanan zorluklar, çalışma dönemlerinin üzerinden uzun zaman geçmiş olması, çoğu vatandaşın niteliksiz iş yerlerinde çalışması gibi sorunlarla karşılaşmaktaydık."

Ben mi çok basite indirgiyorum; bilmiyorum ama her evrağın altına kondurulmuş "denetim kurulu üyesi" imzaları bulunurken, "amaaan, bunu da denetleyememişiz, kusura kalmayın silikozisliler" demek nasıl bir zihniyettir? Kayıt dışılık türküsünü, çocukluk sakızı big bubble balonları kadar büyüttük ve çürüdü artık; çürümüş hali dişlere yapışırken de "çocuğumuzun süt dişi" haline bürünüldüğünü işaretlemek konusunda ise herkes suspus. Hiç rahatsız değil.

"Bizim çocuğun sigortası da 3. ayda yapılacakmış" deyip, kırıp kıçınızı oturmayın yahu!

Ve Dinç-Er'imiz bir de silikozis hastalarına destek olunacağını, tedavi masraflarının karşılanacakmış gibi yapılacağını "mevcut mağduriyetin telafi edileceği" kelime öbeğiyle ifade ederken, "çalışma olgusunun tespiti halinde, iş kazası meslek sigortasından en az yüzde 40 yararlandırma" haberi veriyor. Düşünce bulutu olarak, çalışma olgusu. Olgu. "Tut ki işe yaradık da, hakkını verebildik "muallağı. Demirel dönüpdolaşıpyenibirşeysöylememe yetisi.

Utanç aramayın. Başta bulunamadığı anlatılan kayıtdışılıktan, çalışma olgusu çıkaracağız. Yani iş 3 nalla bir ata kaldı.

Yaşadınız yine kot işçileri!


Share/Bookmark

2 comments:

deryik said...

kendisine "günaydın monşer" diyoruz. bizzat kendi bakanlığının websitesinde ve tüik'te kayıtdışı çalışan oranları var, %45 civarında. sendika kanunu'nu da değiştireceklerdi, ILO'dan ayar yememek için her mayıs makyajlamakla yetindiler. işçi güvenliğiyle ilgili kanun da 2003'ten beri güdük. sonra da şaşırıveriyor! bildiğini bilmiyor gibi yapma sanatı resmen, aptala yatarak aptal yerine koymak: "doğruyu bileceksin, ama her bildiğini söylemeyeceksin" tavrı. en acısı da aynı adam muhtemelen 1 yaşındaki çocuğunu bile SGK'lı yaptı, emeklilik yaşı hikayesine. içim kasılıyor.

Tugc said...

inatla naiflikten vazgeçemeyerek soruyorum, insan bu kadar yalan söyleyip, 3 maymunculuk oynamaktan da mı sıkılmaz, utanmaz, iğrenmez ve pis hissetmez?

Related Posts with Thumbnails

Arşiv