Şaşırtmayan ölümler

Wednesday, April 16, 2008 | |

Norveç'te Doğu Avrupa'lı arkadaşlarımdan biri ülke tartışmaları esnasında bir gün, "Jeopolitik önem ve stratejik konum gibi kelimeleri sıradan tartışmalarda bile ülkeleri için konuşanlar sadece Türkler sanırım" demişti.

O zaman sinirlenmiştim, "duygusuz filan mı sanıyordu bizleri ne" diye düşünerek. Hem ne de olsa hababam tüm tarih-coğrafya kitaplarında yazmakla kalmadığı gibi, beyine işletilmiş kelimelerdi sanki bunlar. "Türkiye stratejik konumu nedeniyle hep düşman çekiyor, herkes birbirine düşürmek istiyor" vs vs.. Örnekler çoğaltılabilir.

En sıradan insanı bile politikacı gibi kelimeler sarfeden ve bunlara tasalanan belki de sahiden sayılı böyle milletler arasında, bizler varız. Ülke olarak yani, toptan. Nereden mi aklıma geldi şimdi? Tecavüz edilip ardından öldürülen Pippa Bacca gerçeğinden. Kim gerçekten şaşırdı bu habere? Ayıplamaktan öteye, şaşırdık mı? Ne kötü, şaşırmamak. İlk tepkilerin kaçı "yine bir kadın tecavüz edilip, öldürülmüş" oldu ki?

Ben söyleyeyim, ilk akla gelen, yoldan çevilen birini sorsanız, "Türkiye'nin yurt dışındaki imajı" üzerine olmuştur ki, zaten bunu da görüyoruz. Aman ne mutlu Bacca'nın annesi "kötü insan her yerde var" dedi de, bu açıklama biraz nefes aldırdı. Çok şükür, imajımızın iyiliğini bilenler de var. Merak ediyorum aslında, acaba annesi böyle bir yorum yapmasaydı Bacca'nın, empati yapan grupta sayısal değişikliker görülür müydü?

"Vah, yine zedelendi. Vah vah bizi barbar diye tanıyacaklar yine, tam da düzeltmeye başlamıştık. Ne kötü, Avrupalılar ve diğerleri aramızdaki birkaç kişiye göre bizleri yargılıyor..." Avrupa yada başka ülkelerin bizi nasıl gördüğü zerre umrumda değil. Ama birkaç kişiye göre yargıladıkları filan yok. Çünkü birkaç kişi değil sadece bunları yapan.

Operasyonlardaki ölümleri skor gibi yayınlayan, her gün kaç kadının tecavüze uğradığı, turistlere ve rahat kadınlara genellikle potansiyel "orospu" gözüyle bakan bir ülkedeyiz. Hiç mi görmediniz tatil yerlerinde turist kızların vücut çizgilerine odaklanmış, arkasında sıraya geçen adamları? Hiç mi görmedik bardan çıkış saatinde laf atıp, huzursuz eden adamları? Hiç mi görmedik yada başımıza gelmedi otobüsteki sıkışıklıktan bir fırsat çıkar diye bekleyen aç kurtları? Hadi kadınlar için olanları da bir kenara bırakayım. Görüşünü beğenmediği için, kanını beğenmediği için eline silah alıp öldürmeye koşan adamlar yok mu yani bu ülkede? Ne imajı? Hangi imaj? İnsan canına zerre önem vermeyip, yabancılar bizi kötü görecek diye tasalanan imaj mı? Bırakalım yıkılsın.

Bu çarpık düzende kendine "ah bizim stratejik önemimiz, hep onun yüzünden ve birkaç kötü adamdan zedelenen süper imajımız" diye yer etmeye çalışan bu gereksiz şey zaten yıkılmalı. Herkes görmeli. Başta biz, içinde yaşayanlar. Birkaç adamın suçunun üzerine yıkılmasından korkan bu imajcı zihniyet çöpe defalarca atılmalıydı. "Bir kadın daha tecavüze uğradı, ne zaman duracak, artık durmalı" diye karşı çıkması gereken çoğunluk yerine, elimizde ilk olarak "dıştan görüntü" için üzülen bu çarpıklık zaten görülmeli. Önce biz bir bunları kenara bırakıp, "biz gerçekten böyle miyiz, ne yapabiliriz?" diye sormadan, daha çok "Türkiye'nin çok mühim stratejik konumu ve imajı" üzerine konuşur dururuz.. Ölümlere şaşıramıyorsak, bir sorun var demektir. Ne zaman ki şaşıranlar, şaşırmayanları aşar, o zaman belki hasbel kadar yol almaya başlamış oluruz.
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv