Bireysel Amerikan Küreselleşmesi

Saturday, April 5, 2008 | |

Ne zamandır okulum mailime CDC'den "AGDJNODSN Şirketi kampüse geliyor, CV'nizi yazdınız mı? CDC danışmanınızla bilmemne gününde görüşmeniz var" vs vs başlıklı mailler gelmiyordu. Mezun olduktan sonra bu ülkede çalışmayı düşünmediğim, hatta burada ilerisi için CVmde güzel gözüksün amaçlı stajlara da başvurmadığımdan; ilgilenmiyordum da CDC 'den gelen maillerle. Benden cevap alamadıkları için, yollamayı bıraktılar heralde diye düşünüyordum ki; gerçek boyutunu öğrendim.
Uluslararası öğrencilere staj ve iş başvuruları için danışmanlık yapmayı bırakmışlar.

CDC, yani Career Development Center. 3. sınıfın başından itibaren yok CV'ymiş, cover letter'mış, Goldman Sachs görüşmeye geliyormuş, JP Morgan başvuruları almaya başladı diye sürekli mailler yollarlar. Oldukça yardımcı bir kuruluştu aslına bakılırsa, kişisel danışmanlarla, iş ve staj başvuruları için okulun dıştaki kolu da denilebilir.
Artık okulda uluslararası öğrencilere staj ve iş teklifleri ile ilgili mailler yollamayı ve danışmanlk yapmayı bırakmış, sadece ABD'li öğrencilere. Green Card'ınız varsa da yardımcı olacaklarını tahmin ediyorum.

Şu anda bütün büyük şirketler ABD'de yabancı öğrencileri işe almayı bıraktı, Wachovia mesela, neredeyse tüm yabancı uyruklu çalışanlarını işten yavaş yavaş çıkarmaya başladı. Birçok büyük şirket H1B vizeleri için sponsor olmaktan kaçıyor. Bu yetmiyormuş gibi, OPT ile yada staj için başvurularda bile bakmıyorlar.
Son sınıf olan bir dolu arkadaşım, katıldıkları iş görüşmelerinde yabancı uyruklu olduklarını ilk başta söylemiyorlardı, o zaman daha 2. dakikadan görüşmeyi bitiriyorlarmış.
Ve şimdi CDC'yi de "milli"leştirdiler okulda.

Okulun ikiyüzlülüğüne tahammül etmek güç. Küreselleşmeden konuşan, bizim yüzde 7 yabancı öğrencimiz var diye böbürlenen ama bu yüzde 7 kapasiteyi, Nezih Hoca'nın dediği gibi sadece gösteriş için kullanan bir yer oluyor gittikçe.

Bana zarar verdiği hiçbir yanı yok aslında, burada iş başvurusu bile yapmayı ilk geldiğim günden beri düşünmediğimi söyledim durdum. "Kalırsın kalırsın sen, şimdi öyle geliyordur" diyen insanlara da "ee, 4. sınıf oluyorum neredeyse, ne zaman değişecekmiş daha bakalım?" diyorum alayla. Ama bu yine de bu saçmalığa göz yumacağım anlamına gelmiyor. "Sana bi dolu şey vaadettik ama napalım artık tak sepeti koluna... canım" anlayışı rahatsız ediyor.
Birçok öğrenci buraya, hele de burslularsa, ülkelerindeki problemlerden kaçarak geliyorlar. Okulu bitirdikten sonra burada bir iş bulup çalışmak, hayatlarını kurmak vs vs. Fırsatlar ülkesi ya burası, herkese kucak açar...
Gelecek korkuları sarmış gençleri kandırmak çok kolay aslında, işletme yerleri haline dönmüş üniversiteler de bunu gayet iyi başarıyorlar.
Fakat buralarda okuyan öğrencilerin hep bir ortak noktası vardır, neredeyse hepsi yabancı öğrenci grupları ile vakitlerini geçirirler.

Geçen sene mezun olup, iş bulmuş arkadaşlarımın hepsi teker teker ülkelerine geri dönmeye başladılar. Brezilya'ya, Rusya'ya, Hindistan'a, Bangladesh'e... Onlar bu kararlarından zaten mutlular. Fakat diğer kalmak isteyip de, tüm kapıları bir anda "yabancı uyruklu olduğun için seni alamayız" diyerek kapatılan kocaman bir grup var.
3. ve 4. sınıf öğrencileri burada, hayal kırıklıkları içindeler sürekli ve ne yapacaklarını bilmiyorlar. Her şeyi en başta çok süslü ve kolay gözüken "ABD'de JP Morgan'da çalışma hayalleri" teker teker düşüyor.
Herkes iş bulacak diye bir garanti hiç olmadı, sorun en azından OPT'leri ile 1 senelik deneyim edinebileceklerini sanmalarıydı. ABD'li kocaman göbekli şirketlerin yabancılara bayıldıklarına dair ve okulun, özellikle de CDC benzeri yerlerin destek olacaklarına dair inançları...
Şu anda bu seçenek gitti, herkes teker teker geri dönüş planları içine girdi..
Çok yedikten sonraki geri püskürme başladı şu anda. Bu ülkelerden gelenlerin ülkelerine gidip, orada onlara aracı olmalarını istiyorlar.

"Why dont you want to stay here" soruları artık kesildi. Herkes iş, staj, gelecek konusunda TIP oynamaya başladı.

Yoksa küreselleşmeye, bu "amerikanlaşma" diye karşı çıkan gruplara inananlar grubu çoğalacak mı? Yada ABD, kendi halkası dışındakileri küreselleştirip, halkasının içine almaya mı çalışıyor?
Ayrıca, bireysel yaşayan ABD'nin bireysel sınırlarını feda edeceğini kim söylemişti ki?
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv