24 saat beklemenin lafı mı olur, sen de...

Tuesday, May 12, 2009 | |

Uçak dediğin, geç kalkar, yolcu beklemez, havaalanında süründürür. Ben "havaalanı süründürmesi" yaşatmayan uçuşa, seyahat bile demem zaten, o derece. Geçtiğimiz 6saat ve 34dk'dır JFK Havaalanın'dayım, ki kendisi şiddetle kınadığım ve içinde yer almaktan hiç de hoşlanmadığım bir havaalanıdır, ayrıca önümüzdeki 17 saat 45 dk kadar filan daha burada olacağım.

Şu anda benim akıl erdiremediğim iFod(!?) üzerinden derin teknoloji olaylarına giriş ile elde edilmiş bir internet cambazlığı sayesinde bu satırları yazıyorum ve siz bu satırları okurken ben gerçekten çok uzaktayım, hatta istesem de yakınlaşamıyorum. Ben bu satırları yazarken benimle birlikte harap ve bitap düşmüş olan Y., hanimiş jfk'mizin şirin foodcourtunun bir köşesinde uyuma çabaları veriyor; ben de eşya nöbetçiliği görevimi alnımın akıyla sürdürmeye çalışıyorum.

Ama ben sabahtan sıcak su bile bulamadığımdan anlamıştım bir şeylerin ters gideceğini. Önce Richmond'daki paçoz Delta görevlisiyle sinir harbi yaşadık, kendisinin "kişi başına düşen ağırlık" konusundaki algılama sorunu sebebiyle. Şöyle ki, kişi başına düşen ağırlığı ikiye bölüp teker teker gruplarda değil ama ağırlığı toptan hesaplıyoruz, toptan ağırlıkta sorun varsa "seni terbiyesiz namussuz ahlaksız, bu ne cürret, 2lb fazla ha, bu bana ve takımıma hakarettir" tadında bir paçozlaşma hali nispeten -kilo fazlasına göre- haklı duruma geliyor. Ancak, toplamda üst sınırın 5lb altındaysak, bunu yapmooruz yahu, o kadar zor değil bu toplama işlemi, cidden.
Senelerin uçuş tecrübesi sahibi bir insan olarak, beraber yürüdük ve büyüdük biz bu yollarda kendisiyle, uluslararası uçuşların a-b-d kolu yada onunla bir ilgisi varsa şayet, aktarma aralarında 2 saat olmasına dikkat edin. Az önceki sululuğum bir yana -malum saatlerin uykusuzluk-yorgunluk-bezmişlik üçlüsü kolay değil- bu konuda ciddiyim. New York JFK olsun, Chicago O'Hare olsun, bu gibi büyük havaalanlarında uçuşlar inanılmaz düzensiz, kapılar çok sık değişiyor ve etraf insan kaynadığından uçuş görevlileri de 'sinir bozucu'laşıyor.

En kötüsü de bizim bugün içinde bulunduğumuz durum; hava şirketini birebir ilgilendiren sorunlar dışındaki hallerde kalacak yer vermiyor. Hava şartları, kabin sorunu ya da uçakla ilgili sorunlarda bunun kendileriyle ilgili bir sorun olup, bundan kaçamayacaklarını bildiklerinden istediklerinizi yapmaları çok daha kolay. Ha, otel filan ayarlamamak için uğraşacaklardır ama yılmayın, çünkü yapmak zorundalar. Fakat tıpkı bizim TCK dekoltemiz gibi, Delta (ve diğer hava şirketlerinde de aynı)uçuş yasalarında da "To compensate for passenger inconvenience, as a result of Delta irregular operations, Delta reroutes, retickets, and under certain circumstances pay for hotel, ground transportation, communications, and meals." gibi bir dekolte bulunmakta ve "bizim canımız isterse" anlamına gelen "under certain circumstances" yüzünden bir şey yapamayıp, saçbaş yoluyoruz. Mesela bugün bizimkinin sebebi, "hava trafiği"ydi. Uçakta öyle oturduk kaldık 1 saat ve bu sebeple diğer uçak kaçtı. Ardından 2.5 saat kadar yeni uçak bulmalı mı bulmamalı mı oyunundan sonra, ertesi güne ayarladılar ama "excusez moi, kalacak yeri hakedecek bir şey" yapmamışız, ondandır hanimiş jfk'mizin tatlı foodcourt'u.

Neyse... Yarın ne olacak bilemem. Şimdi beynimin çalışmadığı anlarda uyanık tutması amaçlı, az önce satın aldığım glamour ile, beynimin çalıştığı ve algılarımın açık olduğunu hissettiğim anlarda da yine aynı yerden satın aldığım, abd'nin ve dünyanın her bir yanında monopolist ışıltısıyla (!?!!) göz kamaştıran medya dünyasının dergi kategorisine dahil olan Foreign Policy bana eşlik edecek.

Share/Bookmark

8 comments:

Npuella said...

ben de gecen deltayla ordan geldim, ne rezalet bir havaalanidir orasi..elimde laptopla dort bi ucunu dolanmistim internet ararken ama nafile..koskoca JFK yani daha iyisini yapamamislar mi..

Tugc said...

Aynen, nefret ediyorum bu havaalanindan, aslinda delta'dan da. Ama internet baglantisini biz iphone'dan yaptik, yani ben anlamiyorum da arkadasim yapti, oyle oldu yani. Yoksa parali sanirim wi-fi. Richmond'da bile var kablosuz, burda yok, saka gibiler.

Eleştirel Günlük said...

Siz hic Chicago O'hare'nin rotar yapma konusundaki ununu duymadiniz sanirim...

Tolga said...

ben delta ile hicbir zaman (abartmiyorum) pittsburgh'a biletteki zamanda varamadim ki. zor is. bu kapitalizmuslar efficiency efficiency diyyip diyyip, hesaplayadursunlar, sonuc boyle cikmakta demek ki.

bir de abd'de, en azindan pittsburgh'da neden on kapidan binilip, on kapidan inilirdi. hala orta kapi nicin vardir, arka kapi nicin vardir. adamlar neden sadece on kapiyi kullanirlar? hala aklim ermez buna.

neyse, kurtuluyor imissiniz nasilsa.

Tugc said...

Elestirel gunluk: 2 sene once orda rotardan degil, guvenlik sirasinin kontrolsuzlugunden -ucagi 3 saat once olanlar siranin on kisimlarinda, ucagi 20dk sonra olan benim gibiler de arkalarda olup, guvenlikciler 'kimseye iltimas gostermiyoruz' da demesiyle- ucagin kalkmasi gereken kapida 'biri bi yardim edebilir mi' diye yalvarmistim. 15dk yalvaristan sonra, birinin dikkatini cekmisim ki, kalkip yardim etmeye calisti ama bu kez de bavullarim gelmemisti.

Togliatti: Delta'dan cok zor bir durumda ya da biletlerde cok iyi bir ucuzluk yapmadigi surece almiyorum sirf bu yuzden. Her seferinde sorunlu olur mu, oluyor. Madem bu ihtimal var, o zaman Pittsburgh, Richmond, Baltimore'dan yolcu toplayan ucaklari arasinin inis ve kalkis saatlerine sinirlama getirsin yani, o kadar da zor bir sey degil ki.

Isin kotu yani, 20saattir burda durduktan sonra, illaki halsiz oluruz, ki benim havaalanimda hep atesim cikar. Bir de Turkiye'de domuz gribi derdine onunla ugrasmak zorunda kalma riski var.

Sera said...

havaalanlarından zerre haz etmem. Güya büyük rahatlık olması beklenen uçuş olayının tüm o havaalanı, gecikme, kontrol, vs. detayları ve handikapları yüzünden insanın ömründen bir şeyler gidiyor.

Umarım şimdi evine varmışsındır...

Huzunbazz said...

cok gecmıs olsun walla allah daha beterlerınden saklasın walla bunada sukur etmek gerekıo bazen

Tugc said...

Sera: Teşekkürler, yoruma cevap geç oldu ama vardım ve hatta 1 hafta oldu bugün. Ama toptan tüm o şirketleri şikayet edeceğim. Onur HavaYolları da dahil. İnatsa, benimki de inat :)

Fatih Altay: Teşekkür ederim. Ama malesef ki şükür edebileceğim bir durum olmadı; çünkü boşu boşuna havaalanında beklemek zorunda kaldığımı öğrendim.

Related Posts with Thumbnails

Arşiv