Galata'dan at beni, zam manyağı yap beni!

Thursday, June 18, 2009 | |


Bence kriz sonrasının mottosu kesinlikle bu olmalı. Bir nevi, "uygarlaşma fobi"li toplumların tecavüzdenkaçamıyorsanondanzevkalmayabak sendromu. Bakmayın siz öyle deenflasyon söylentilerine ve günümüzdeki yansıması olan baristoklarıboşaltalım, pamuk ötvler çöpe kampanyalarına.
Zaten kriz var ve herkesin beyni yüz bin, daha fazla germe bizi diyor olabilirsiniz ama.. Bence krizin yavaşladı mı bitti mi, 5ti 3mü ha, söylesene, tartışmaları devam eder, haberlerde Obama ve şehit sinek dönerken, asıl korkulması gerekenin kriz sonrası olduğunu farketme zamanı geldi de geçiyor. Genellikle her krizde görülmüş bir şey olan, krizin ardından gelen kingkong enflasyon ve daha da yükselip, enflasyon + işsizlikle sidik yarıştıracak olan ve sonucunda enflasyon baba getirecek olan nominal faizler. Oh oh...

Neyse, bu kadar felaket tellalığına soyulmuş olmak yeter.
Sigaralara zam geliyor sayın seyirciler.
Hepsine birden, 50'şer kuruş. Kendisi okuduğunuz-duyduğunuz gibi 6 milyar TL para kazandıracakmış ekonomiye. Sigarayı bırakın diye bas bas bağıran duyarlı çevre, bunu sonucunda ekonomik duyarlılık ile çevresel ve toplumsal duyarlılık arasında sıkışıp kalacak. Kolay değil tabii. Sigara içen yurdum insanı, ekonomiye para pompalayacak. Son 5 aydaki toplam cari açığımızın 3.5'ta 1'i kadar hem de. Toptan bir "sigara içmeye teşvik" paketi nitelendiğinde olan işsizlik, kriz, sıkıntı üçgeninden buldular işte çıkar yolu. He heyt!

Ama bu haber sanırım en çok anneme güven getirdi. Bir eda ve çalımla, bundan sonra sigarayı bırak diyenlere; 'kızım, ekonomiye ne biçim katkı yapıyorum, ben olmasam işin bitikti' tarzı bir şeyler demeyi planlıyormuş.

Share/Bookmark

2 comments:

deryik said...

enflasyon-işsizlik ilişkisi makroekonomi 101 dersinde anlatılıyor, ama biz her krizde yeniden keşfediyoruz. haberlerde şaşkınlık olmasına çok gülüyorum. aa işsizlik artıyo! aa enflasyon düşüyo! ters yürüyo işte, biri artarken diğeri düşüyo. talep yoksa fiyatlar düşüyo, emeğin fiyatı da buna dahil. işsizlik de artıyo. emek de bi ürün, niye şaşıyosak. tek grafikte çizer idik, ah mazi.

kriz sonrasına kalmadan şimdiden indirimler fiyat düzeltme aracı olarak kullanılıyor. indirimle sezon açmak mesela. "yeni sezon: %50 indirim!" iyi de kardeşim, ne üzerinden %50?! şaka gibi. gerçek fiyat olduğu iddia edilen etiketler bir gün bile rafta durmuyor halbuki. psikolojik etkilerlerlerler.

Anonymous said...

motto yerine Türkçe bir kelime kullansan nasıl olurdu?

Related Posts with Thumbnails

Arşiv