Diz boyu spoiler

Saturday, October 17, 2009 | |


Kafa dağıtmak için okunan kitap türleri vardır ya hani, Dan Brown'un Lost Symbol (Kayıp İşaret) kitabını da o yüzden daha yeni çıktığında almıştım. Garip bir şekilde kitap ara ara çok aksa da, 10 gün elimde süründü resmen. Hele kitabın son 10 sayfasını 2 günde okudum, öyle bir isteksizlik. Masonlar, antik çağlardan modernlik çağına taşınamamış sırlar ve komplo teorileri pırıltılarıyla bezeli tüm kitap; öyle ki milliyet.com.tr'de çalışan birisi de okumuş olmalı, dolarla ilgili kitapta da bahsedilen sembol arayışları ve komplo teorilerinden galeri haberi bile hazırlamışlardı geçtiğimiz hafta içinde.


Smithsonian kuruluşlarının yöneticilerinden biri olan Peter Solomon yoluyla açılan, zengin Solomon ailesinin, Mason üyeliğinin de etkisiyle varlık ve bilgelik seçimi karşısındaki imtihanını, Masonların tamamlanmamış piramidinin gizlediği 'kayıp işaret' arayışıyla bezeyerek tekrar tekrar okuyucunun önüne sunması, malesef ki bir noktada 'yeter!' dedirtiyor. Neyse ki, akademist Robert Langdon (Melekler ve Şeytanlar ve Da Vinci Şifresi'nde de tüm şifreleri çözümleyip, ölümlerden dönen, filminde de Tom Hanks'ın canlandırdığı, yakışıklı 'işaret bilimci') aklının yoluna daha sıkı tutunduğundan, 'ne yani, siz bunlara gerçekten inanıyor musunuz?' tavrını elden bırakmıyor da, okuyucu da yalnız olmadığını hissedebiliyor.


Yine yazarın hakkını yemeyelim, kitabın belki de tek artısı, bana kalırsa, Dan Brown çok iyi bildiği Washington, DC bölgesini betimlemeleri. Okuyucuyu Capitol binasının içinden, ünlü Mason binasına, Washington Monument'a, oradan da Tapınak Evi'nde gözü kapalı gezintiye götürüyor.


Fakat kitabın sonundaki twitter ve google'ın aslında yüzde yüz düşünce gücünün eseri olduğunun muştulanması da neyin nesidir yani? Oldukça gereksiz bir popüler kültür eklemesi adeta.



Okumadan önce göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey şudur ki; 509 sayfanın sonucunu, Cem Yılmaz bile CMYLMZ 2008'de söylüyor. 'İçimizde içimizde!'

Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv