Kahvenizi nasıl alırdınız ? IV.

Wednesday, October 14, 2009 | |

Görsel visualfield.deviantart.com'dan alınmıştır.
Kahve serisinin sevildiğini düşündüğümden, biraz daha devam etmekte bir sakınca görmüyorum.


Annemin kahve tüketimi ile ilgili sık sık dile getirdiği bir şey vardır. Yurtdışında belli bir süre yaşamış olanların, kahve alışkanlıklarının fazla olduğunu, sabah kahvesiz duramadığını düşünür. Bunda doğruluk payı olup olmadığını tam olarak bilmemekle birlikte, çevresel faktörlerin kahve tüketiminde büyük etkisi olduğuna inanıyorum. Bundan yola çıkarak, ülkelere göre kahve tüketimlerini araştırdım biraz. Her ne kadar bazı siteler kahve tüketiminin en çok olduğu yerin ABD olduğunu söylese de; bu o kadar da doğru değil. Çünkü lider, kişi başına düşen kahve tüketimine bakıldığında; İskandinav ülkeleri. Yapılan son istatistiki çalışmalara göre; kişi başına düşen kahve tüketiminde, ülkeler arası sıralama şöyle yapılmış:

1. Norveç - 10.7 kgs
2. Finlandiya - 10.1 kgs
3. Danimarka - 9.7 kgs
4. İsveç - 7.8 kgs
5. Hollanda - 7. 1kgs
6. İsviçre - 7 kgs
7. Almanya - 5.7 kgs
8. Avusturya - 5.5 kgs
9. Belçika - 5 kgs
10. Fransa - 3.9 kgs
11. İtalya - 3.2 kgs
12. ABD - 3 kgs
13. Kanada - 2.4 kgs
14. Avustralya - 2 kgs
15. Japonya - 1.4 kgs
16. İngiltere - 1.2 kgs
17. Yeni Zelanda - 0.9 kgs
18. İrlanda - 0.7 kgs

Sıralamalar böyle olsa da, birkaç farklı araştırmaya göre, kahve tüketimine içilen fincan sayısı olarak bakıldığında, İtalya'nın 1. sırada yer aldığı söyleniyor. Kahve tüketimi hesaplanırken genellikle parametre olarak tüketilen öğütülmüş kahve ve kahve çekirdeklerinin kilo cinsinden değeri kullanılıyor. Bu şekilde hesaplamalarda, bardak başına konulan ile içilmeyip çöpe giden kahve miktarının doğru hesaplanamadığı düşünülüyor. Örneğin, İskandinav ülkelerinde daha çok filtre kahve tüketiminin olduğu, bunun da genellikle ofis ya da evlerde içilmesi sebebiyle, kahve bardağı başına içilen kahveye yeterli önem verilmediği gerekçesiyle, gereksiz kahve harcamasının %30'lara vardığı, söylentiler arasında. Ortalama bir filtre kahveye 10g öğütülmüş kahve konurken, espressonun ideal ölçüsünün 7g olması, 100 fincan filtre kahvenin 140 fincan espressoya eşit olması gibi bir denklemi ortaya çıkartıyor. Aynı şekilde, bir üstte yazılan argümanın devamı niteliğindeki, boşa harcanan kahve miktarı, kahve tüketimin daha çok cafe ve kahvehanelerde yapıldığı yerlerde yok denilebilecek kadar azalıyor.


Bir kahveye konulan kahve miktarı, kahve fincanının boyutu ve artan işsizlikle paralel derecede artan kahvehane kullanımını göz önünde bulundurursak; sizce de Türkiye'nin kahve tüketimi de dış mihraklarca, gözden kaçırılıyor olamaz mı? :)

Share/Bookmark

2 comments:

sidik yarıştıran kaplumbağa said...

birde iskandinavlar dev gibi kupalarda içiyorlar, italyanlarsa tek çekimlik espressolardan günde 3-4 tane götürüyorlar. Ondan italyanların bardak sayısı çok

Unknown said...

kupayla değil güğümle içseler fayda etmez, şırıngayla damara enjekte edeceksin kahveyi :)

Related Posts with Thumbnails

Arşiv