Kahvenizi nasıl alırdınız ? I.

Monday, October 5, 2009 | |


Madem bir şeylere karşı çıkmak çoğunlukla zor geliyor, 'bari olanlara karşı gözlerimiz açık olsun da uyumaya karşı direnelim' diyorsanız, buyrun. Intro to Coffee drinks 101.
Kahvenizi nasıl alırdınız?

Espresso: İdeal ölçüsü 7gram olan, türk kahvesinin biraz daha az kavrulmuşu olan bu kahve, telvesiz bir türk kahvesine benzetilebilir. Kafein miktarı ve tat bakımından kahve tadının en yoğun geldiği tür ve bir çok cafe'nin kahve karışımlarının ana maddesi olarak tanınır. İyi bir espressoda zengin ve sert bir aroma ile servis edilirken kalın bir köpük katmanının bulunması beklenir.

Doppio espresso: Duble espresso.

Espresso con panna: Saf espressonun üzerine krema eklenerek servis edilen hali.

Ristretto: Normal ölçü espressonun, yarı ölçekte suyla hazırlanmış hali. Espressoyu daha sert yapsa da, kahvenin karamelaya benzer tadını da ortaya çıkardığı söyleniyor.

Americano: Americano'nun tarihine bakarsanız, isminden de anlaşılacağı gibi; espressonun sertliğine dayanamayan Amerikalıların, onu biraz yumuşatıp, büyük bir kahve fincanını doldurur hale getirme çabasıyla, 1 ölçü espresso shotuna su eklemeleriyle ortaya çıkmıştır. Kendisine, büyük boy bir koyu kahve de denilebilir.

Black coffee ya da schwarzer: Koyu kahve dediğimiz, French press ya da filtre kahvenin krema veya süt olmadan servis edilen hali. Almanya'da 'schwarzer' dendiğinde, içine şeker de istemediğiniz kabul edilir.

White coffee ya da (Grosser) Brauner: Beyaz kahve; yani süt eklenmiş, kupalarda servis edilen, koyu kahve.

A shot in the dark: (Karanlıkta bir shot) Hammerhead olarak da bilinen bu tarif, schwarzerın içine 1 ölçü espresso eklenerek yapılır.

Türk kahvesi: Yurt dışında Yunan kahvesi ya da Türk kahvesi demek aynı kapıya çıkar. Tarifini bilmeyen?

Buzlu kahve (Iced coffee): Buzlu çay tarifinin kahveyle uygulanmış hali. Arzu edilirse süt ya da krema eklenebilir.

Kapuziner: Köpürtülmüş koyu kahve.

Madras (Hint) Filtre kahve: Hindistan'ın güneyinde, koyu ve taneli kavrulmuş Arabica ve Peaberry kahve çekirdeklerinden yapılır. Servis edilmeden önce, uzun süre geleneksel metal filtrelerde hazırlanır ve 3'te 1'i kadar süt eklenir.

Hazır kahve: Dondurulmuş ve suda çözünür hale getirilen dövülmüş kahveye su, isteğe bağlı olarak süt ya da krema, eklenerek yapılan, bildiğimiz Nescafe, Jacobs kahveleri. İçinde filtre kahvenin bıraktığı hoşluğu bulmak daha zordur.

Kopi Tubruk: Endonezya'ya özgü, Türk kahvesine çok benzeyen, ancak daha koyu ve kalın kavrulmuş kahvenin, küp şekerle beraber kaynatılmasıyla yapılır.

İrlanda kahvesi: İrlanda viskisiyle karıştırılmış, üzerinde krema tabakası olan, kısacası, kahvenin alkol almış hali.



Yarın: Latte, Au Lait, Macchiato ve türevleri.



Çeşitli kahve ve cafe sitelerinden ve bir kahve delisi olan benim bilgilerimden yararlanılarak derlenmiştir.

Share/Bookmark

2 comments:

killerworm said...

Can I have two medium dark roasts?

monochromatic said...

Espresso con panna içilir,sevilir kendilerini çok, ama mide isyan edebiliyo sonrasında..

Related Posts with Thumbnails

Arşiv