Denklik fobisi

Thursday, November 26, 2009 | |


3 gündür yazmayı düşündüğüm, aklımdan geçirip, beynimle geviş getirdiğim bir sürü şey var. Blogu açtım açtım, cümleler sinirime dokundu, son noktasına kadar backspace yapmaktan parmaklarım yoruldu. Tek bir gazetede bile günde en az 5 tane kadına şiddet haberi buluyorum.

25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü için yapılmış bir ankette çıkan sonuç: Kadın şiddetten kurtulamıyor. İster eğitimli olun, ister eğitimsiz; şiddet kaderiniz yüzde 50 kadar bile değişmiyor. Fiziksel şiddeti beğenmezseniz, psikolojik şiddet veriyorlar damardan. Kadının kadın değil de, 'bayan' olma dayatması altında yaşatıldığı bir dünyanın küme elemanları gibiyiz. K kümesi olarak, E kümesine denk olamıyoruz. Denklik aynı küme elemanı gerektirmez, ancak aynı koşulları gerektirir; sorular hep de bilmediğimiz konulardan çıkıyor.

Kadına şiddete karşı yürüyüşte bile, polis göğsünü gere gere, 'kadının yeri kocasının yanı'dır canım diye haykırıyor adeta. 'Mutfaktan bibere, yataktan da zor kullanılmaya alışıktır' diye diye sıkıvermişler biber gazlarını. Valla okuyup, şahit oldukça bu şiddet merakına; nefesim daralıyor iyice.

Şiddet bir yerden başka yere geçiyor. Birkaç gün önceki olaylara.
DTP'nin İzmir mitingini geçip, bir sonraki miting yerine; buraya, Aydın'a gelişinde olanlar.
Konvoya izin verilmeyişi mesela.
Görüşünüzü filan, her şeyi bir kenara bırakın.
Ama Aydın'da 2007'deki genel seçimde, MHP tüm diğer partilerin konvoy arabalarını ara sokaklarda sıkıştırıp, ana caddeye çıkarttırmamıştı. Terör estiren hallerini diğer partililer kendilerince kınamışlardı. Şimdi hepsi toplanıp, DTP'lilerin arabalarına 'Sen bizim ülkemizde, bizim trafiğimizi nasıl meşgul edersin?' diye bağırıp, polise veryansın etmişler: "Bu adamlar ne hakla bizden önce geçiyorlar yoldan, gitsinler, istemiyoruz onları."

Bunu söyleyenler arasında, bağırmaktan sesinin kısıldığını, annem, kardeşim ve bana gururla anlatan aile bireylerim olduğu için UTANIYORUM.

İnsan denk olma ihtimalinden, bu kadar da korkar mı?
Pes.

Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Arşiv