Kahvenizi nasıl alırdınız ? III.

Wednesday, October 7, 2009 | |


Kahvenizi iyi tanıyın!

Wired dergisinde yayınlanmış, geçtiğimiz günlerde gördüğüm bu yazıyı görünce dayanamadım, Türkçeye uyarladım. Kahvenin hafif meleksi, hafif şeytani yanlarını da yazmasam olmazdı hem.


Kafein: Esasında nikotin ve kokainde olduğu gibi alkaloid bir bitki toksini olan kafein, nöroalıcılarımızın uyku kimyasalı olan adenosini almasını engelleyerek vücudumuzu harekete geçiren bir böcek öldürücü.

Su: Sıcak su,kahve çekirdeklerinin içindeki aromanın süzülüp, dağılmasını sağlayan mükemmel bir çözücü. İyi bir kahvede %98.75 su ve %1.25 çözülen madde bulunur. Kafein idrar söktürücü özelliğe sahip olduğundan, kahve içmeye yeni başlayanlar, birada olduğu gibi çok daha çabuk suyu dışarı atarlar. Kahve bağımlılarının metabolizmaları ise buna bağışıklık sağlamış durumdadır.

2-Etilfenol: Sabahları uyandığınızda katranımsı, ilaç gibi bir koku yaratır. Etilfenol aynı zamanda karafatma uyarıcı feromonların, yani böcek sürülerini tehlikeye karşı uyaran bir kimyasalın bileşenlerindendir.

Kinik asit: İşte kahveye o hafif kekremsi tadı veren şey. İyi yönden bakılırsa, kinik asit, grip ilacı olan Tamiflu'nun etken maddelerinden de biridir.

3.5 dikafolkinik asit: Kahvenin 'melek'si özelliklerinden biri daha. Uzmanlar labaratuarda nöronları bu asitle ön işleme tabi tutuklarında, hücrelerin kayda değer şekilde ciddi hasarlara karşı korunduğunu görmüşlerdir. Bu asit sayesinde, kahveniz vücudunuz için antioksidan etkisi yaratır.

Dimetil-disülfit: Kavrulmuş kahve çekirdeklerini ürünlerden biri olsa da, öğütülmüş kahvelerde neredeyse yok denilecek kadar az. İlginçliği, dışkıya kokusunu veren bileşen olmasından geliyor.

Asetil-metil-carbinol: Günlük kahveniz, zengin ve kremamsı tadını, işte bu tereyağına ve mikrodalgada pişirilen patlamış mısıra da tadını veren yanıcı sarı sıvıdan alıyor.

Putresin: Eğer bozulmuş etin niye zehirli olduğunu merak ediyorsanız, bu maddeyi iyi tanıyın. Etin içindeki E. koli bakteriler amino asitlere parçalandığında ortaya çıkan putresin, kahve çekirdeklerinin içinde doğuştan bulunuyor ve kahvenin kokusu da aslında buradan geliyor.

Trigonelin : Kahvenizin dişinizdeki çürüklerin artmasını engellediğini hiç düşünmüş müydünüz? Aslında Niasin'in içindeki etken madde olan Trigonelin , kahveye hafif tatlı tadını vermekle kalmıyor, bir yandan da dişlere zarar verip, çürüklere sebep olan Streptokokus bakterilerileriyle savaşıyor.

Niasin: Diş meleği trigonelin, 160 F'den sonra yapısının bozulması sebebiyle, B3 vitaminlerinden biri olan niasinin de süzülmesini önlüyor. Ancak metabolizmanız günde 2-3 bardağı rahatlıkla tolere edebiliyor.

Kahvenizi nasıl alırdınız I.
Kahvenizi nasıl alırdınız II
.


Bu yazı serisi devam etsin mi?
Bu tip derlemeler okumayı daha fazla ister misiniz?

Share/Bookmark

6 comments:

asdfgh said...

isteriz isteriz! valla diğer yazıyı yıldızlı ögelere almış durumdayım =}

Bugra said...

Kesinlikle !

Hepsi olsun :))

Tugc said...

İndis: Diğer yazı derken, kahveliler mi? Ayrıca istek derlemelere mi yoksa kahve devamına mı? :)

Buğra: Tamam bakalım, vaktim oldukça hazırlayacağım.

asdfgh said...

kahve denilince algıda seçiciliğim tavan yapıyor da (=
bütün derlemeler makbuldür efenim.

gülş said...

kesinlikle devam etsin tuğçe! üç yazıyı da hayranlıkla okudum, derlemeler de olsun, kahve köşesi de :) sevgilerimle.

Anonymous said...

güzel palaşım çok sevdim bu kahve olaylarını mümkünse kahvenizi nasıl alırdınız 1000 e kadar gelsin:)) teşekkür ettik.

Related Posts with Thumbnails

Arşiv